10
Dec
Woon je in een huurappartement en ga je uit elkaar?

Äktenskap och relationer...
Huwelijk en relaties zijn tegenwoordig niet meer zoals vroeger. Onze manier van samenleven, en niet samenleven, is aan het veranderen. Soms is een scheiding de enige oplossing. Ook als je op een goede manier uit elkaar gaat, is het een moeilijke periode die lastig kan zijn om door te komen. Voor velen is de stress van alle praktische zaken die geregeld moeten worden groot. Ook maken velen zich zorgen over hoe het nou moet met de woning.
”Hoe werkt het met huurappartementen?”
In het geval van een scheiding heb je het recht van huurwoning te ruilen, maar er zijn bepaalde voorwaarden:Als je een huurcontract hebt in Nederland, heb je volgens de huurwet het recht om je appartement te ruilen tegen een ander appartement, als je er ten minste één jaar in hebt gewoond. Er kunnen in specifieke gevallen bepaalde uitzonderingen zijn op de een-jaar-regel, maar meestal wordt een ruil niet goedgekeurd als je niet minstens één jaar in het appartement hebt gewoond.
Een voorwaarde om te mogen ruilen is dat je een goede reden hebt. Een scheiding is zo'n goede reden. Voor goedkeuring van de ruil, moet dit ook gebeuren zonder noemenswaardige overlast voor de verhuurder. Dit betekent dat de nieuwe huurder netjes moet zijn en in de financiële positie moet zijn om de huur te kunnen betalen.
"Beide namen zijn vereist"
Als beide partijen willen verhuizen, moet het huurcontract op naam van beiden staan om tegen twee appartementen te kunnen ruilen. Doen jullie dit niet, dan kunnen jullie een verzoek indienen bij de huidige verhuurder om het huurcontract op naam van beiden te zetten vóór jullie een ruilverzoeken indienen. Maar pas wanneer het contract op naam van beiden staat, kunnen jullie een ruilverzoek indienen."Als beiden er willen blijven wonen"
Juridisch gezien heeft een huurovereenkomst geen economische waarde, Er bestaat daarentegen het zogenaamde gebruiksrecht, wat betekent dat degene die in het appartement woont, maar het contract niet op zijn of haar naam heeft staan, evenveel recht heeft om het appartement te gebruiken als degene wiens naam wél op het contract staat.Wanneer een echtpaar gaat scheiden en één van de twee moet verhuizen en ze worden het niet eens over wie dat moet zijn, wordt er getest wie het appartement het hardst nodig heeft. Als één echtgenoot bijvoorbeeld de meeste zorg over de thuiswonende kinderen krijgt, geeft dit diegene normaal gesproken het recht om in het appartement te blijven wonen en moet de ander verhuizen.
Er wordt ook gekeken naar de individuele, financiële situatie van de echtgenoten, wie het snelst een nieuw appartement kan krijgen en vergelijkbare factoren. Dit geldt ook als de huurovereenkomst slechts op naam staat van één echtgenoot, en als deze mogelijk via huwelijkse voorwaarden in het huwelijk is opgenomen als privé-eigendom.
Naast de woonsituatie...
"bij een scheiding, zijn er nog veel meer andere praktische en emotionele dingen om uit te zoeken. Endbright is een platform dat verschillende soorten ondersteuning en praktische hulp biedt. Een plek waar niet alleen de wet en formaliteiten worden afgehandeld, maar waar alles van huisvestingskwesties tot verschillende gezinsperspectieven inbegrepen is en ook de fysieke en mentale aspecten. Met andere woorden: alles."Charlotte Ljung, CEO van Endbright, is zelf twee keer gescheiden.
“Ik ben twee keer gescheiden en weet hoe ingewikkeld het kan zijn. Endbright is het digitale platform dat ik zelf ben begonnen. Een plek waar je praktische tips en concrete hulp kunt krijgen die je het gevoel geven dat het goed komt wanneer alles voorbij is."
Woningruil24.nl is de grootste site van Nederland voor woningruil en heeft meer dan 15.000 ruilappartementen in heel Nederland.
Deze post is geschreven in samenwerking met endbright.se