Fotoschool - Leer om mooie advertentiefoto's te maken

fotoskolan-675x400.jpg 15.13 KB

 Vaak zorgen de foto's van je woning voor de eerste indruk bij degenen die naar je advertentie kijken. Daarom is het belangrijk om foto's van hoge kwaliteit toe te voegen. Met foto's breng je een gevoel over, of het gezellig of saai is, ruimtelijk of krap, fris of verouderd. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de foto's. Maar hoe doe je dat dan? Kun je als een professional fotograferen? Volg hieronder onze beste fototips.

 

Aantal foto's

Eén foto is beter dan geen foto. Je hebt misschien een oudere, mooie foto van je woning die je even kunt toevoegen totdat je je advertentiefoto's hebt gemaakt. Het is goed om minstens één foto toe te voegen, zodat degene die naar je advertentie kijkt zich een voorstelling kan maken van hoe het is om in het woning te wonen. Het kan ook leuk zijn om naast interieurfoto's een foto toe te voegen van de voorgevel, binnenplaats en het trappenhuis. De meeste adverteerders voegen 8-10 foto's toe. 

Knap de kamer op

Het is belangrijk om het woning te stylen voordat je foto's maakt. Bereid je voor door schoon te maken en op te ruimen. Als er overal spullen rondslingeren heb je kans dat de kamer er rommeliger uitziet dan dat deze in werkelijkheid is. We raden aan om niet te veel persoonlijke spullen te hebben staan. Misschien kun je wat meubels en spullen verplaatsen voordat je foto's gaat maken. Als je tafel niet helemaal op een handige plek staat, kun je deze verplaatsen. Als een fauteuil het uitzicht naar je mooie balkon blokkeert, haal deze dan weg! Fotografeer één kamer tegelijk. 

Techniek

Je krijgt het beste resultaat als je fotografeert met een echte camera, maar met een camera van een nieuwe mobiele telefoon kan het ook. Stel je camera of telefoon zo in, dat je foto's in hoge resolutie neemt. Een grote foto is altijd beter dan een kleine. Neem de foto's in liggend formaat - dit is over het algemeen een betere manier om je woning op de best mogelijke manier te laten zien. 

Licht

Licht is de hoofdrolspeler als het gaat om fotografie. Daglicht is een natuurlijk, wit licht, terwijl licht van lampen wat geler is. Onze ogen kunnen zich aanpassen aan het kunstmatige licht, maar op een foto is het gele licht zelden mooi. Daarom raden we aan om gebruik te maken van daglicht, dat is altijd het beste. Dus neem je foto's overdag, en laat zoveel mogelijk licht binnen. Gebruik geen flits, dat is meestal geen succes.

Plaatsing en hoek

Je wil zoveel mogelijk van de kamer laten zien. Er zijn twee handige trucs hiervoor: ga in de hoek van de kamer staan. Probeer om in de deuropening van de kamer te staan, of misschien zelfs een paar stappen buiten de kamer, en neem de foto door de deuropening. Probeer zo recht mogelijk te fotograferen; de camera schuin houden geeft geen mooi effect en creëert scheve hoeken op de foto. Het kan soms lastig zijn om de camera volledig stil en recht te houden, maar met een eenvoudig statief kun je dit probleem oplossen. Controleer dat lijnen van bijv. deuren, ramen en planken parallel lopen met de randen van de foto.